Programma Impact Ondernemen 2020-2024

Steeds meer ondernemers willen middels economische activiteiten in de stad bijdragen aan het aanpakken en oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De gemeente Haarlem wil hen daarin faciliteren en heeft daarom -samen met de Stadsgarage– het Actieprogramma Impact Ondernemen 2020-2024 gepresenteerd. Dit programma ondersteunt Haarlemse bedrijven in hun streven om inclusiviteit, duurzaamheid en leefbaarheid in de stad te versterken. De doelgroep is niet alleen een nieuwe generatie sociaal ondernemers, maar ook bestaande bedrijven die behalve financieel gezond, ook maatschappelijk betekenisvol willen zijn; tezamen ‘impact ondernemers’ genoemd.

Ondersteuning impact ondernemers tijdens en na de corona crisis

De economische gevolgen van de corona crisis zijn echter groot en ook impact ondernemers worden hard geraakt. Zij zien hun inkomsten wegvallen en hebben grote moeite om hun bedrijfsvoering gezond te houden en hun sociale en duurzame impact te blijven maken. Terwijl juist nu de rol van impact ondernemers cruciaal is en ook straks in de ‘post corona tijd’ van groot belang. Daarom starten we in september met een innovatief leernetwerk om impact ondernemers te ondersteunen bij hun vraagstukken op de korte en lange(re) termijn.

Live Online Leren (LOL) voor impact ondernemers: meld je nu aan!

Via het leerplatform Study2Go faciliteert de Stadsgarage in samenwerking met Social Enterprise Lab en Ground8 de kennisdeling en uitwisseling van Haarlemse impact ondernemers onderling, met (landelijke) experts en met stakeholders uit het Haarlemse ecosysteem.

Ondersteuning

De ondersteuning bestaat uit:

  • 1x per twee weken een vaste online trainingsmomenten (LOL-sessies);
  • 1x per week een facultatief online spreekuur van een uur waar de impact ondernemers verdere individuele ondersteuning kunnen krijgen . 
  • Aanvullende kennisdeling op het leerplatform (studiemodules, video’s, artikelen etc.);
  • Een online community en kanalen van experts (24/7 bereikbaar).

Een Live Online Leren (LOL) themabijeenkomst duurt 1,5 uur waarin uitwisseling en interactie tussen de impact ondernemers onderling en met een expert/trainer centraal staat. Per themasessie is plek voor maximaal acht deelnemers om maximale interactie en uitwisseling te waarborgen.

Vraagstukken van de ondernemers staan centraal

In de LOL-sessies staan de vraagstukken van de ondernemers centraal, zoals: hoe bereik ik mijn klanten en mijn doelgroep in deze crisistijd? Hoe kan ik mij aanpassen aan de nieuwe situatie? Waar investeer ik nu in en wat is bruikbaar voor de langere termijn? Welke kansen liggen er online en hoe kan ik daar het beste gebruik van maken? Hoe kan ik mijn impact meten? Hoe kan ik de mogelijkheden van MVI of SROI benutten? etc.

Online intakevragenlijst

Door middel van een online intakevragenlijst worden de themasessies op basis van de behoeften van de deelnemers ingevuld.

Kennis en ervaringen delen

Daarnaast staat de interactie tussen de ondernemers centraal: wat kunnen we van elkaars aanpak leren, wat zijn gedeelde problemen en is er een manier waarop ondernemers elkaar kunnen versterken? In Action Learning Sets gaan we aan de slag met concrete vraagstukken die op dat moment spelen en wordt meedenkkracht verzameld via collega ondernemers en betrokken partners/experts.

Wat levert deelname jou op?

Lees hieronder de ervaringen van de Amsterdamse impact ondernemers met het LOL-programma dat se.lab, Ground8 en Keen Pepper voor ze ontwikkelden in de corona crisistijd (april-juli 2020):

“De LOL-sessies brachten meer focus, je wordt gedwongen in de sessies om plannen en ideeën op papier te zetten en na te denken over de invloeden van anderen. Daarnaast vond ik de herkenning bij anderen en de feedback van andere ondernemers en de experts heel waardevol. En de modellen die gebruikt werden, waren heel interessant.“

 “De cursus bracht mij ‘Back to Basic’: opnieuw de focus scherp stellen, wat ben ik aan het doen en hoe, soms raak je dat kwijt in de drukte van alledag. De feedback van de experts én van de andere deelnemers was GOUD.”

“Groep is perfecte grootte door niet teveel deelnemers waardoor het persoonlijk is en er tijd en ruimte is voor elkaar”

Wil je ook (gratis) deelnemen? Meld je dan nu aan!

Ben jij een sociaal ondernemer dan wel bedrijf die behalve financieel gezond, ook maatschappelijk betekenisvol wil zijn? En heb je behoefte aan ondersteuning bij het bereiken van klanten, jouw doelgroep, het verdienmodel of het aanpassen aan de nieuwe situatie? Wil je graag input van andere impact ondernemers en experts? Geef je dan snel op, iig vóór 15 september 2020.

Aanmelden kan per mail naar: kristel@selab.nl. Wil je meer informatie of even sparren of het wat voor jou is? Neem dan contact op met Kristel Logghe: kristel@selab.nl of 06 23753471 of Yvonne Haneman (yvonne@stichtingstadsgarage.nl of 06 51935941).

Wat zijn de voorwaarden voor deelname?

Na aanmelding krijg je een inlog voor het online leerplatform. In de zelfstudie vul je de online intakevragenlijst in en vervolgens kun je tweewekelijks deelnemen aan een themasessie en/of action learning set met andere impact ondernemers en experts.

Deelname is gratis, in ieder geval tot eind 2020. Indien je je hebt aangemeld voor een themasessie en zonder geldige reden niet komt opdagen, betaal je no show kosten van € 25.