bkn_logoVanuit de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) is er vanaf half september een stageplek beschikbaar, waarin de stagiair aan minimaal 2 projecten werkt voor 6 of 11 maanden tijd.

BKN is opgericht in 1994 door een aantal kringloopbedrijven die van mening waren dat je samen sterker staat dan alleen. Leden van BKN zijn actief op het terrein van hergebruik van grof huishoudelijk afval en bevordering van werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Missie van BKN: bevorderen van kwalitatief en doelmatig product- en materiaalhergebruik bij haar leden alsmede het stimuleren van het sociaal ondernemerschap.

BKN ondersteunt de ontwikkeling van de bedrijfstak door kennisoverdracht en het verzorgen van voorlichting aan en over de kringloopbranche. Momenteel zijn 67 leden aangesloten met ruim 180 winkels verspreid over het hele land. Dit zijn naast kringloopbedrijven ook samenwerkingsverbanden met afvalophaaldiensten, sociale werkplaatsen, opleidingsinstituten (ROC’s ed.) en GGZ. In de afgelopen jaren heeft de BKN zich verder geprofessionaliseerd. Dit uit zich onder meer in een bedrijfstak gebonden CAO, de ontwikkeling van het Keurmerk Kringloopbedrijven® en de organisatie van de 5e Nationale Kringloopdag op 5 oktober 2013.

Het programma ‘Opstuwen Kringloopbedrijven’
Het programma ‘Opstuwen Kringloopbedrijven’ is een samenwerkingsverband tussen BKN, se.lab, Accenture en andere partners. De doelstelling: meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen door kringlooporganisaties financieel sterker te laten presteren. Deze omzetstijging (of in sommige gevallen omzetbehoud) wordt direct vertaald naar extra (of behoud van) arbeidsplaatsen. Begin 2013 is het project ‘Versterken Operatie Winkelvloer’ van start gegaan met een pilot. Deze aanpak om kringloopwinkels te helpen om hun winkeloperatie te professionaliseren (dmv. de implementatie van retail best practices) wordt nu aan de rest van de Kringloopbranche aangeboden in een intensief leertraject van 22 weken (start 1 oktober).

De projecten binnen de stage  
Eén van de taken (2-2,5 dag per week) zal een rol zijn in het projectteam van het programma ‘Opstuwen Kringloopbedrijven’, waarin je samenwerkt met professionals van se.lab, Accenture en deelnemende kringloopbedrijven. Je hebt hiermee een kritische rol in het programma ‘Opstuwen Kringloopbedrijven’. Je houdt je bezig met het verzamelen en inzichtelijk maken van winkeldata en resultaten van de geïmplementeerde initiatieven. En verder speel je een belangrijke rol in het doorontwikkelen van het programma, ook om meer synergie tussen de projecten van het programma ‘Opstuwen Kringloopbedrijven’ en projecten binnen de BKN te realiseren.

Daarnaast speel je een rol in verschillende projecten van BKN, waaronder de benchmarking van kringloopbedrijven. Hiermee worden twee doelstellingen beoogd: onderlinge vergelijkbaarheid tussen aangesloten leden van BKN en kengetallen ten behoeve van stakeholders zoals rijksoverheid, lagere overheden, klanten en medewerkers.

Help jij ons mee in deze projecten?

Plaats in de organisatie
Je zult op het branchekantoor in Arnhem werkzaam zijn, waarbij je de mogelijkheid hebt om ook regelmatig in Utrecht (bij de Universiteit Utrecht) of Amsterdam (bij Accenture of se.lab) te werken.

Kwalificaties
• Je bent in het laatste jaar van je studie aan de Hogeschool of Universiteit, bij voorkeur een afstudeerrichting op het gebied van: Bedrijfskunde, Marketing / Communicatie, Commerciële Economie;
• Je hebt (aantoonbare) affiniteit met Retail, de Kringloop of een vorm van corporate social responsibility;
• Je bent een teamplayer met goede communicatieve vaardigheden;
• Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend;
• Je bent cijfermatig sterk, en vindt het leuk om in Excel te werken;
• Je kunt zelfstandig werken en weet van aanpakken, en bent bereid om af en toe te reizen naar Utrecht/Amsterdam.

Wat levert het jou op?
• Je loopt een stage met directe impact binnen de gehele branche, op het interessante snijvlak van maatschappelijke impact en commerciële professionalisering;
• Je krijgt goede begeleiding, waarbij je oa. gecoacht wordt door een ervaren Accenture consultant;
• Je krijgt een stagevergoeding;
• Mogelijkheid om af te studeren in de social enterprise sector, met zowel toegang tot de profit als de not-for-profit sector.

Overige informatie
• Duur: 6 of 11 maanden
• Aantal uren per week: 40
• Locatie: Arnhem t.o. NS Station (flexibele werkplek)
• Startdatum: Maandag 23 september 2013

Solliciteer!
Voor meer informatie over deze  stageplek kun je contact opnemen met Leonie Reinders, directeur BKN, via 026 – 351 4014 of  l.reinders@bkned.nl.

accenture_logo                       logo