Upcycling -het ontwerpen van nieuwe producten met restafval – is een opkomende trend in de wereld van circulair en sociaal ondernemen. De 100%kringloop! bedrijven bieden bij uitstek de mogelijkheden om van restafval nieuwe producten te maken. De aanvoer van gebruikte spullen is groot en groeiende, maar niet alle spullen zijn van voldoende kwaliteit om in de winkel een plekje te krijgen. Daarom gaan steeds meer kringloopbedrijven upcyclen: nieuwe producten ontwerpen en maken van restafval. Hiertoe werken ze samen met kunstenaars en studenten.

Bij het schuren, verven, monteren en anderszins bewerken van deze upcycle producten worden nieuwe leer-, werkplekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo werd op 8 februari The Upcycle Collection gepresenteerd die kunstenares Louise Cohen heeft ontworpen en met vrijwilligers, studenten en medewerkers van de Recycle Boulevard heeft gemaakt.

In het kader van het Good Practices project ‘Met kringloop meer werk’, waarin se.lab samenwerkt met BKN (Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland) en Accenture, organiseren we diverse upcycling workshops. We zijn begonnen met een Good Practice workshop ‘Hout-/timmerwerkplaats’ bij La Poubelle, waar kringloopbedrijven een rondleiding kregen in de timmerwerkplaats en we kennis deelden over de opzet of uitbreiding van een dergelijke werkplaats binnen hun eigen kringloopbedrijf. Vervolgens waren we welkom bij Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden .

Van Leeuwarden tot aan Borne was er interesse om te leren van deze Good Practice “Textielatelier”👕. Door de overgrote belangstelling hebben we deze workshop nogmaals aangeboden bij het Sûr Atelier in Haarlem, waar Nieuwe Nederlanders (vluchtelingen met de Nederlandse status) kleding, (woon)accessoires en gordijnen maken en zelfs je stoel stofferen. Op 12 april bieden we deze workshop zelfs een derde maal aan. Meer workshops op het gebied van upcycling zijn op komst, onder andere in Utrecht bij De Arm ook voor bezoekers (brengers en klanten) van de kringloopwinkel!